Konsumenci coraz chętniej wybierają naturalne produkty. Jako społeczeństwo zrozumieliśmy, że naszym największym sprzymierzeńcem jest właśnie natura i warto korzystać z jej dobrodziejstw. Jednak do wielu wyrobów producenci dodają dodatki spożywcze. W jakim celu? Sprawdźmy to!
Naturalne dodatki spożywcze – czy takie istnieją?
Nie da się ukryć, że dodatki spożywcze raczej nie kojarzą się z niczym korzystnym dla zdrowia. Sporo osób podkreśla wręcz, że są one szkodliwe. Radzą, by wystrzegać się konserwantów, barwników i innych składników, które nazywają chemią. Oczywiście natura dostarcza nam dokładnie tego, czego potrzebujemy, jednak zastosowanie dodatków spożywczych poprawia parametry produktów nie tylko z korzyścią dla producentów, ale również konsumentów. Ponadto istnieją naturalne dodatki spożywcze, które nie tak dawno były jedynym sposobem na konserwację przetworów. Stosowały je nasze mamy i babcie – mistrzynie w peklowaniu, wędzeniu czy pasteryzowaniu. Co ciekawe, to wszystko wykorzystują współcześni producenci w oparciu o dodatki spożywcze. To właśnie one przedłużają świeżość produktów oraz sprawiają, że proces produkcji jest tańszy, a co za tym idzie – także ceny artykułów spożywczych są nam przyjazne. Warto wiedzieć, że stosowanie dodatków spożywczych jest regulowane unijnymi normami, dlatego nie trzeba martwić się o ich bezpieczeństwo.
Dodatki spożywcze – które z nich stosowane są najczęściej?
Niegdyś kupowano lokalne produkty bezpośrednio od rolników. Obecnie zaledwie garstka osób ma taką możliwość. Jesteśmy zmuszeni korzystać z tego, co znajdziemy na sklepowych półkach. Bez dodatków spożywczych nie byłoby to możliwe. W końcu od obróbki żywności do ich sprzedaży mija sporo czasu. Bez użycia konserwantów wyroby popsułyby się, przez co nie nadawałyby się do spożycia. To właśnie one odpowiadają za długą żywotność produktów. Oczywiście nie wolno przesadzać z ilością konserwantów w diecie, ale nie zmienia to faktu, że są nam niezbędne do konserwacji żywności.
Dodatki spożywcze – barwniki i ich rola
Kolejnym, zaraz po konserwantach, znanym dodatkiem spożywczym są barwniki. To na tyle obszerna grupa, że można podzielić ją na kilka kategorii. Nie wszyscy wiedzą, że w przemyśle wykorzystywane są naturalne barwniki, które w żaden sposób nam nie szkodzą. Pozyskuje się je z organizmów roślin i zwierząt. Producenci kupują je u dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Surowce poddawane są zagęszczeniu, w wyniku którego powstaje barwnik odpowiadający za intensywny kolor wyrobu. Przemysł korzysta także z barwników sztucznych, które są niemal identyczne, jak ich naturalne odpowiedniki. Najgroźniejsze dla nas są barwniki, które mogą wywoływać alergie. Powinni ich unikać nie tylko producenci, ale też konsumenci, którzy mają do wyboru szeroki wachlarz artykułów spożywczych. Warto decydować się na naturalne wyroby, ponieważ to właśnie one najlepiej wpływają na organizm. Nawet jeśli są wzbogacone o dodatki spożywcze, należy sprawdzić jakie.